Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

3. Γαιώμηλα Γηθοσύνης


σ  280
ὣς φάτο, γήθησεν δὲ πολύτλας δῖος Ὀδυσσεύς,
οὕνεκα τῶν μὲν δῶρα παρέλκετο, θέλγε δὲ θυμὸν
μειλιχίοισ' ἐπέεσσι, νόος δέ οἱ ἄλλα μενοίν
α.
Και χάρηκε ο πολύτλας Οδυσσεύς γιατί η Πηνελόπη δώρα έλκυσε
 μιλώντας τους νηφάλια ενώ άλλα σκεπτόταν

Γαίων  περιχαρής  Ερμής

Πήρε στο χέρι του το μαγικό ραβδί του παιγνιδιάρικου  Ερμή ράπισε  την αιθερική πνοή  να γίνει υλική  αυδή και μαστίγωσε τα άλογα της σκέψης. Εμπρός μας ξεπρόβαλε με μιας ένα παλάτι αλκίνοης ουσίας αργυρόλευκης  Φαιάς . Ήταν ο μάγος του λόγου και ήμουν η μικρή Αλίκη στις χίλιες και μια νύκτες της αρχέγονης  μυθοδημιουργίας   Οδύσσεια μαζί και Ιλιάς.
-Αν θέλεις να κρύψεις κάτι  πραγματικά κάντο ολοφάνερο και δεν θα το προσέξει κανείς,  μου είπε, γιατί οι άνθρωποι σπάνια προσέχουν αυτό που είναι μπροστά στα μάτια τους, είναι πάντα τόσο απασχολημένοι στην αυτοανάκλαση τους και τόσο απορροφημένοι στην αυταρέσκεια τους και τις ορνιθοασχολίες τους. Αν  πάλι  έχεις σοβαρούς λόγους να δώσεις κάτι  κρύψτο και βάλε  "φρουρούς"  να το φυλάνε. Όλοι θα έλθουν να το κλέψουν και το γαιώμηλο  να φάνε.
Κατάλαβα τι εννοούσε με το άγαλμα του Ι.  Καποδίστρια να ατενίζει τα κύματα του Ιονίου μπροστά μας στην χαραυγή  ενός μενεξεδένιου πρωινού την χαρμόσυνη   ώρα  της  γηθοσύνης Ανατολής.
 Ήταν το τέχνασμα του  να κρύψει  τα γεώμηλα για να γίνουν ανάρπαστα  και η πλάγια σκέψη μιας αλκίνοης  ενάρετης σοφίας μαεστρίας.
Ο Οδυσσέας, ως μεγάλος πολεμιστής έκρυψε τα δώρα των  Φαιάκων στο άντρο των Νυμφών . Ως  οξυδερκής  συγγραφέας όμως τα έκρυψε στις ΛΕΞΕΙΣ του και  αφήνει  τους ανθρώπους να τις  κλέβουν να τρέφονται  πνευματικά από αυτές  και να τις διαδίδουν μαζί με τις Ιδέες τους. Ως  ο πραγματικός δημιουργός όμως αυτών των ΛΕΞΕΩΝ οποιοδήποτε  στιγμή  μπορεί να τις πάρει  πίσω  γιατί  είναι κάτοχος της  έννοιας της δύναμης τους , κυρίαρχος της  ΣΗΜΑΣΙΑΣ   και της ΛΟΓΙΚΗΣ τους.
Δεν μίλησα, αισθάνθηκα  μια ριπή ανέμου και ένιωσα το  ενάρετο πνεύμα του Ι. Καποδίστρια χαρούμενο γαίον  και δικαιωμένο να διασχίζει με μια δρασκελιά απελευθερωτική  ένα αλκίνοο της πατρίδος του νησί.

Χαρούμενος  Ερμηνευτής  Γεωμήλων και Ομηρικών  Φύλλων

Αστραία

1 σχόλιο:

  1. Δράγμα, δράσσομαι, δράττομαι ,
    πιάνω με το χέρι,
    δραχμή,
    δέμα σταχύων δεμάτι,
    Λ69, Σ 552

    ΔΡΑΧΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει