Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η Οδυσσειακή Στρατηγική

ως μέσον γνώσης και αυτογνωσίας
 σε διαχρονικές επικές  ομηρογνωσίες

Το όνομα μου είναι Οδυσσέας, είπε ο παρουσιαστής της σημερινής εκδήλωσης.

Το όνομα μας είναι ΟΔΥΣΣΕΙΑ και εμείς είμαστε οι Οδυσσείς που επιστρέφουμε  μετά από τόσα χρόνια  και αιώνες  της μεγάλης  περιπέτειας του Ελληνισμού.

Εμείς είμαστε που επιστρέφουμε σε μια Ιθάκη , βλέπουμε  ένα παλάτι λεηλατημένο, την μεγάλη  κατάχρηση και κλοπή και χρειάζεται να δράσουμε τόσο με τον σωστό λόγο όσο και με την ορθή δράση και την κατάλληλη στρατηγική.

Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν και να μην υψώνονται τείχη ανάμεσα μας και ετικέττες  που όχι μόνο αντικατοπτρίζουν την ψυχολογία του ηττημένου αλλά μας εγκλωβίζουν  και σε μια συνεχή ήττα έριδα  και αποτυχία.

Μέσα από την διεισδυτική ματιά του Ομήρου ποιητή μας αποδεικνύεται πως η ανθρώπινη ζωή είναι μια Ιλιάδα και μια οδύσσεια και η Ελληνική  Ιστορία, η Μυθιστορία ενός μεγάλου ομηρικού έπους στην τέχνη του πολέμου και της ειρήνης.

H τέχνη του πολέμου είναι μια τέχνη  γνώσης και αυτογνωσίας!
Εάν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό,
θα νικηθείς σε κάθε μάχη.
Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά, όχι τον εχθρό,
για κάθε νίκη που θα κερδίζεις,
θα έχεις και μια ήττα.
Εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου,
δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.
Θα είσαι πάντα ο νικητής!

Α υτογνωσία και… Γνώση!
SUN ZU


Η οδυσσειακή στρατηγική συνίσταται ακριβώς σε αυτή την γνώση και την αυτογνωσία που περιγράφεται αναλυτικά στην Ομηρική Εποποιία ορίζοντας  το κέντρο αναφοράς , την ΕΣΤΙΑ  για να μη χανόμαστε  σε άγρια κύματα άγνωστες  θάλασσες και ομίχλες του Ποσειδώνα χωρίς φάρο και πυξίδα.

Δέχθηκα να ανάψω την φλόγα και να κάνω την ευχή με την καρδιά μου . Να μη σβήσει ποτέ και από το κέντρο ενός κύκλου να κοιτάζει το φως αμέτρητων αστεριών κυματίζοντας στο ατένισμα της  Ομηρικής Ελευθερίας.... άσβεστα.


Το όνομα μου είναι Αστραία , είμαι καθηγήτρια θετικών επιστημών και  το όνομα μου αυτό είναι επιλογή μου .  ΑΣΤΡΑΙΑ είναι  η τέταρτη κόρη της Θέμιδος που αποχώρησε από τον τόπο αυτό γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν πια  αιδώ. Καιρός να την ξαναποκτήσουν μαζί με  την αξιοπρέπεια που έχουν χάσει εδώ  και καιρό.

Εύχομαι καλημέρα σε όλους  και καλό ξημέρωμα  με το φως του πανέμορφου θεού του φωτός, του  Απόλλωνος.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Σας ασπάζομαι Αστραία


Ομιλία  στη Καβάλα που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαίου του 2010 στο Α΄Ελληνοκεντρικό  συνέδριο   παρουσία πολλών  ακροατών και  συμμετοχών

Φάροι Στρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει